29 januari 2020 Rotterdam | Specialisatie Legal Family Mediator

inschrijven voor 29-januari-2020-rotterdam-specialisatie-legal-family-mediator

Opleidingsdata

Specialisatie Legal Family Mediation
startdatum: 29-1-2020 10:00:00Extra informatie


Meer informatie

Wilt u meer weten over de specialisatieopleiding Legal Family Mediation Scheidingsmediation en Premarital Mediation?

Neem contact op met hoofddocent Fred Schonewille.

Specialisatieopleiding legal family mediation: scheidingsmediation en premarital mediation

Verbroken relaties, echtscheidingen, tweede of derde huwelijken en kinderen in samengestelde gezinnen leiden in toenemende mate tot complexe situaties rondom echtscheiding en het aangaan van een nieuwe relatie.

Het spanningsveld tussen de beëindiging van het partnerschap, de intensivering van voortgezet ouderschap en het vormgeven van een nieuw gezin vraagt om een bijzondere juridische procesregisseur: de legal family mediator.

Specialiseer u in legal mediation in familierelaties

 • Duur: 6 dagen
 • Kosten: € 4.500,- (excl. btw) inclusief studiemateriaal (boeken, overige literatuur en elektronische leeromgeving), consumpties, diners op de lange dagen en lunches
 • Locatie: ons goed bereikbare kantoor aan het Hofplein 20 te Rotterdam (de voormalige SHELL toren)

Startdata:

29 en 30 januari 2020

Dit zijn de startdata (dag 1 en 2). De overige data worden ingepland in overleg met de cursisten.

Wat maakt onze opleiding bijzonder?

 • kleine opleidingsgroep, veilige ontspannen sfeer op academisch niveau
 • gestructureerde opleiding: u leert op een methodische manier partners in scheiding te begeleiden (structuur voor u zelf én voor partijen)
 • u krijgt les van diverse gerenommeerde trainers met veel praktijkervaring
 • u oefent op een ontspannen manier situaties in scheidingsmediation in rollenspelen met trainingsacteurs
 • u krijgt inzicht in gezinssystemen en wat ouders en kinderen nodig hebben
 • de rol van het recht wordt uitvoerig besproken

 Wat kunt u bereiken met deze specialisatie?

U leert hoe u als legal family mediator op een gestructureerde manier een centrale rol inneemt in het proces van scheiden en/of het aangaan van een (nieuwe) duurzame relatie. U leert hoe u uw rol inneemt als regisseur van het mediationproces om de zakelijke partners te laten komen tot zakelijke regelingen die juridisch verantwoord zijn en worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. U bent in staat om partners die ook ouders zijn te begeleiden om ouders te worden die na de scheiding in staat zijn om hun kinderen veiligheid en zorg te bieden en concrete afspraken te maken die in een ouderschapsplan worden vastgelegd. U leert hoe u partijen adequaat adviseert over het juridisch kader, zonder daarin de klassieke rol van juridisch adviseur in te nemen. Bovendien kent u de dynamiek van samengestelde gezinnen en weet u waar de knelpunten zitten bij het aangaan van een nieuwe relatie, zowel juridisch, financieel, praktisch als emotioneel.

Door de methodische werkwijze in combinatie met de specifieke kennis en vaardigheden die u zich in deze opleiding eigen maakt, maakt u straks als Legal Family Mediator het verschil. 

 

 

 

Waarom specialiseren in scheidingsmediation en premarital mediation?

Verbroken relaties, echtscheidingen, tweede of derde huwelijken en kinderen in samengestelde gezinnen leiden in toenemende mate tot complexe situaties rondom echtscheiding en het aangaan van een nieuwe relatie. Het spanningsveld tussen de beëindiging van het partnerschap, de intensivering van voortgezet ouderschap en het vormgeven van een nieuw gezin maken deze situaties niet gemakkelijk.

De legal family mediator kan hierbij een centrale rol innemen. Hij is de regisseur van het mediationproces om de zakelijke partners te laten komen tot zakelijke regelingen die juridisch verantwoord zijn en worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Daarnaast is hij in staat partners die ook ouders zijn te begeleiden om ouders te worden die na de scheiding in staat zijn om hun kinderen veiligheid en zorg te bieden en concrete afspraken te maken die in een ouderschapsplan worden vastgelegd. Bovendien kent hij de dymaniek van samengestelde gezinnen.

Tijdens deze opleiding krijgen de specifieke vaardigheden die u als legal family mediator nodig hebt alle aandacht. De door professor G.P. Hoefnagels ontwikkelde methodische werkwijze staat centraal. U leert hoe u deze gefaseerde methode toepast en op welke manier de scheidende partners daarin participeren. De rol van het recht in mediation wordt uitvoerig besproken, komende wetgeving wordt behandeld en u leert hoe een goede vaststellingsovereenkomst opstelt.

Scheidingsmediation en premarital mediation vormen twee zijden van dezelfde medaille. In deze opleiding leert u daarom ook hoe u partners die gaan trouwen of samenwonen in preventieve zin als mediator kunt begeleiden.Immers, een voorwaarde voor een gelukkig huwelijk of een duurzame samenwoonrelatie is dat de overeenkomst die daaraan ten grondslag ligt naadloos aansluit bij de wensen van de partners. Dit kan worden bereikt door mediation in te zetten bij de totstandkoming van huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingscontracten.

Voor wie

Voor mediators die partners willen begeleiden bij de start of beëindiging van hun relatie.

 

Programma in het kort

De specialisatieopleiding Scheidingsmediation en Premarital Mediation is gebaseerd op de door professor Peter Hoefnagels ontwikkelde methode voor mediation: de toepassing van een gefaseerde werkwijze waarin de partners kunnen participeren. In deze geïntegreerde opleiding komen scheiding en premarital beide aan bod:

Scheidingsmediation

 • De relationele kant van een scheiding
 • Opstellen van een ouderschapsplan
 • Betrekken van de kinderen bij het scheidingsproces
 • Juridische dimensies van een (echt)scheiding
 • Opstellen van het perfecte (echt)scheidingsconvenant

Premarital mediation

 • Van relatie naar Prenups: het verhaal van de partners en de considerans
 • Het specifieke Ehetyp van partners
 • Ouderschap en zorg voor het inkomen als communicerende vaten
 • De Bussemakerclausule: de deal van de partners omtrent ouderschap en inkomen
 • Het opstellen van Prenups: huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract

 

Resultaat

Als Legal Family Mediator bent u in staat mensen te coachen bij een (echt)scheiding, met als uiteindelijk resultaat informed consent over de (juridische) gevolgen van hun (echt)scheiding. Dezelfde kennis en ervaring kunt u aanwenden in de aanvangsfase van de huwelijkse of samenwoonrelatie. Met de vaardigheden en technieken van een mediator die ook juridisch deskundig is op het terrein van het relatievermogensrecht bent u in staat partners te helpen bij het maken van goede afspraken die kunnen worden vastgelegd in huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract.

 

Toelatingsvoorwaarden

U hebt de opleiding Legal mediation gevolgd met als specialisatiemodule family mediation. Ook als u een ervaren familierechtjurist bent en de verkorte opleiding Legal Mediation hebt gevolgd, kunt u deelnemen aan deze specialisatieopleiding.

 

Inschrijven

Schrijf u nu via de inschrijfbutton in voor de specialisatieopleiding Legal Family Mediation: Scheidingsmediation en Premarital Mediation.

 

Erkende specialisatieopleiding familiemediation

U krijgt na het afronden van deze specialisatieopleiding en succesvol doorlopen van het assessment een aantekening van de succesvolle afronding van deze opleiding in het MfN-register. Voor toevoegingsaanvragen op het gebied van personen- en familierecht wordt getoetst op de afronding van een geaccrediteerde specialisatieopleiding ‘familiemediation’.