Programma van dag-tot-dag

Multidisciplinaire invalshoek

De specialisatieopleiding mediation in arbeidsconflicten behandelt arbeidsconflicten vanuit een multidisciplinaire invalshoek:

  • Specifieke aspecten van arbeidsconflicten, dilemma’s en strategische keuzes voor een mediator in dit fascinerende werkveld.
  • Juridische aspecten van arbeidsconflicten, met name ook het sinds 1 juli 2015 nieuwe ontslagrecht (Wwz) en hoe een arbeidsmediator met (vergaande) juridische en inhoudelijke kennis deze effectief kan inzetten in de mediation praktijk, zonder dat het een juridische procedure wordt.
  • Gedrag in organisaties en de grondslagen van de psychologie van conflicten in arbeidsrelaties, alsmede neuropsychologische inzichten.
  • Recent empirisch onderzoek.
  • Diagnosticeren van situaties.
  • Kiezen van de juiste interventies als arbeidsmediator, rekening houdend met arbeidspsychologische, mediation en juridische inzichten.
  • Effecten van conflicten op individuele werknemers, teams en de organisatie; begeleiden van verscheidene ‘mediationgerelateerde’ processen zoals vertrouwelijk onderzoek, conflictanalyse en een teamfix.

 

Programma van dag tot dag

Dag 1: 10.00 – 19.00 uur 
Specifieke kenmerken van arbeidsmediations, inleiding in het werkveld arbeidsmediation, de specifieke wet- en regelgeving voor degenen die deze kennis nog niet hebben. 
Het nieuwe ontslagrecht (Wwz) wordt belicht door een deskundige gastdocent: een kantonrechter en/of zeer ervaren arbeidsrechtadvocaat. Degenen die aantoonbaar kennis hebben van de wet- en regelgeving (bijvoorbeeld arbeidsrechtadvocaten of arbeidsdeskundigen) kunnen voor dit onderdeel een vrijstelling krijgen. Gedurende dit onderdeel kunnen zij een praktijktrack volgen. Daar ligt de focus op de vraag hoe een arbeidsmediator met (vergaande) juridische en inhoudelijke kennis deze kennis effectief kan inzetten in de mediation praktijk, terwijl vtegelijkertijd oorkomen wordt dat de mediation een juridisch proces wordt.  Vandaag gaat u ook met het interactieve toolkitspel aan de slag en oefent specifieke technieken en interventies voor arbeidsmediators, lost u dilemma's op en maakt strategische keuzes als arbeidsmediator. 

 

Dag 2: 10.00 – 19.00 uur 
Re-integratie, ziekteverzuim en conflictverzuim. Naast praktijkcasussen en rollenspellen belicht een deskundige gastdocent - een arbeidsdeskundige - de rol van een arbeidsdeskundige, de contacten met een bedrijfsarts en de STECR-richtlijn. 

 

Dag 3: 10.00 – 19.00 uur 
Teamproblemen en arbeidsconflicten tussen collega’s of leidinggevende en werknemer(s), pesten, teambuilding, teamfix, systeembenaderingen, leadership-problemen, het SCARF-model en neuropsychologie voor arbeidsmediators. Vandaag gaan we aan de slag met diverse casussen uit het perspectief van de manager en medewerkers. Ook interne conflictmanagement systemen binnen organisaties worden behandeld. Demonstratie van een nieuw instrument voor oplossingsgerichte teammediations, de TeamFix

 

Dag 4: 10.00 – 19.00 uur 
Exit mediation en arbeidsbeëindiging. Vandaag komen de specifieke aspecten van het beëindigen van een arbeidsrelatie met behulp van mediation aan de orde, evenals mediation advocacy, onder andere aan de hand van de criteria van het International Mediation Institute. Naast praktijkcasussen en rollenspellen worden door de deskundige gastdocent Eva Knipschild - arbeidsrechtadvocaat, partner en mediator bij Kennedy Van der Laan - de specifieke aspecten van arbeidsbeëindiging en de nieuwe regelgeving vanuit het gezichtspunt van de advocaat behandeld. Daarnaast komen vragen aan de orde als 'Hoe wil een advocaat in mediations worden betrokken?' en ' De do’s en dont’s voor omgang met een advocaat in mediation'. 

 

Dag 5: 10.00 – 19.00 uur 
De praktijkdag. Wrap-it-up & put it all together casus, een clinic arbeidsmediation met trainingsacteurs en (afhankelijk van het aantal deelnemers) deskundige coaches die individuele feedback geven.