Minister Dekker gaat beroep ‘beëdigd mediator’ wettelijk regelen

maandag 20 januari 2020

Het FD kopte vandaag: 'Minister Dekker wil mediation toch reguleren met wetgeving'. Beroep beëdigd mediator komt in zicht

Mediation krijgt een steeds duidelijker positie in het juridische systeem. Door nieuwe wetgeving zullen verhoogde eisen worden gesteld aan de professionaliteit van mediators in Nederland. Om straks de onderscheidende titel ‘beëdigd mediator’ te mogen gaan voeren, moeten mediators de juiste opleiding hebben gevolgd en specifieke competenties hebben. Meesterschap in mediation is nodig, maar ook inhoudelijke specialisatie en juridische deskundigheid.

Dit stemt overeen met wat gebruikers en doorverwijzers als advocaten en rechters van mediators verwachten. In het recent verschenen rapport ‘ZAM/ACB Onderzoek naar kansen en belemmeringen voor zakelijke mediation’ wordt geconcludeerd:

  • Het is een essentiële taak van de mediator om het overleg tussen partijen in goede banen te leiden, zodat zij op een constructieve wijze met elkaar in gesprek blijven of komen.
  • Ook het uit de weg ruimen van emotionele barrières die aan het treffen van een regeling in de weg staan, is een toegevoegde waarde van een mediator.
  • Daarnaast geven veel advocaten en bedrijven de voorkeur aan een mediator met voldoende juridische kennis en stellen zij het op prijs dat er tijdens een mediation ruimte is om de juridische aspecten aan de orde te stellen.
  • En ‘last but not least’ geven zij de voorkeur aan een proactieve en ‘sturende’ mediator; een mediator die stevig de regie in handen neemt, bijvoorbeeld door het geven van een inschatting van de kansen en risico’s, om zo partijen naar een regeling te sturen of door het aanbieden van een mediator proposal voor een mogelijke oplossing als er te weinig voortgang in de onderhandelingen zit.

Onze opleiding tot Legal Mediator sluit naadloos aan bij deze wensen van de gebruikers en de verhoogde kwaliteitseisen zoals straks door de wet worden gesteld. Doordat onze docenten regelmatig publiceren en nauw betrokken zijn bij de vorming van mediationbeleid in binnen-en buitenland, zijn in de opleiding tot Legal Mediator de nieuwste ontwikkelingen op het vakgebied geïntegreerd.

En wat als er onverhoopt additionele opleidingseisen in de wetgeving gesteld worden? In dat geval bieden wij onze alumni een gratis ‘reparatiedag’ aan.

 

Lees hier de brief van 20-1-2020 van Minister Dekker aan de Tweede KamerGa terug naar het nieuws & opinie overzicht ...