8 Tips voor onderhandelingen

zaterdag 11 juni 2016

8 Tips voor het gebruik van mediationtechnieken in onderhandelingen

 

 

 

  1. Zoek ook de lastige thema’s op en bespreek die door de inhoud van de persoon te scheiden (hard op de inhoud en zorgvuldig op de relatie).

  2. Onderscheid de impact die een voorstel op je heeft van de intentie van de andere partij. Een standpunt of voorstel kan onplezierig uitpakken maar dat hoeft nog niet zo bedoeld te zijn.

  3. Ga met conflicten zo om dat ze maximaal als kans worden benut. Zie ze als kans voor verbetering, ook in onderhandeltrajecten.

  4. Communiceer lastige thema’s niet via e-mail. Dat wordt snel verkeerd geïnterpreteerd.

  5. Formuleer een probleem vanuit jezelf.

  6. Blijf niet hangen in standpunten: bespreek wat jouw belangen zijn en die van de ander.

  7. In een vroeg stadium signaleren, communiceren en oplossingen zoeken: voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor onderhandeltrajecten. Daar voelt meestal geen der partijen zich verantwoordelijk voor het proces. Terwijl er in elk onderhandelproces gewerkt moet worden aan de zakelijke inhoud, de relatie en communicatie en ook aan het proces. Schakel hiervoor zo nodig een deal mediator in.

  8. Bedenk vooraf wat je eigen alternatieven en die van de andere partij zijn als je niet tot gezamenlijke afspraken kunt komen.

  9. Als je een voorstel van een wederpartij krijgt waar je het niet mee eens bent: kijk naar de onderwerpen, criteria en/of benaderingen waarmee je het wel eens bent. Neem dat als uitgangspunt voor je reactie.

Lees verder op: Over OndernemenGa terug naar het nieuws & opinie overzicht ...