Overname binnen een familiebedrijf?

donderdag 30 maart 2017

Overname binnen een familiebedrijf?

Houd de belangen in balans!

Wat heeft een traditionele bierbrouwerij met mediation te maken? Niet zoveel zult u op het eerste gezicht zeggen. Binnen de bierbrouwerij, een echt familiebedrijf, is echter een bedrijfsovername gaande. Bedrijfsovernames zijn al ingewikkeld, maar overnames binnen familiebedrijven zijn nog complexer. Een mediator inschakelen helpt om het proces soepeler te laten verlopen.

Zakelijk en privé zijn in een familiebedrijf onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rationele bedrijfsvoering en een zakelijke instelling moeten verenigd worden met relationele familieverhoudingen en (diepgewortelde) emoties.

Gedurende de periode waarin een bedrijfsovername speelt is veelal sprake van een verhoogd stressniveau waardoor hoogoplopende discussies of zelfs ruzies kunnen ontstaan. Al lange tijd broeiende problemen komen tot uiting, zoals nooit uitgesproken verwachtingen of een gebrek aan erkenning.

De stap naar de rechter is binnen een familie nog eens vele malen groter dan bij ‘gewone’ bedrijven. Hoe voorkomt u dat het zover komt? De rol van mediation hierbij is essentieel. Een mediator biedt een onafhankelijke blik, breekt de communicatie open en richt het proces in met oog voor alle partijen.

Een dozijn contracten

Ter illustratie: in een traditionele bierbrouwerij ontstond een groot conflict tijdens het proces van bedrijfsopvolging. Naar de rechter stappen was geen optie. Tien adviseurs en een dozijn contracten later had men nog geen oplossing gevonden. Totdat er uiteindelijk een mediator werd ingeschakeld.

Al snel bleek dat de pater familias helemaal niet bij de gesprekken met de adviseurs betrokken was geweest: de opvolging was vooral door de beide zonen en de dochter geregisseerd. De pater familias was in de brouwerij bij de ketels gebleven...

Door hem alsnog volledig bij het proces te betrekken werd de sleutel voor de oplossing gevonden.

Dit betekent echter niet dat de adviezen die door de eerder ingeschakelde experts waren gegeven niet deugden. Zij hadden echter familiebelang en bedrijfsbelang niet op elkaar afgestemd en waren met oplossingen gekomen zonder dat ze eerst het probleem goed in kaart hadden gebracht.

Uit veel onderzoek blijkt dat mensen zoeken naar andere zaken dan inhoudelijke kennis en producten als familiestatuten. Men heeft in de eerste plaats behoefte aan waarden zoals vertrouwen, aan het laten ontstaan van echte communicatie en aan een onafhankelijke persoon die het proces begeleidt, die luistert en kijkt naar wat er écht aan de hand is en de belangen van alle betrokkenen in evenwicht brengt.

Teamwork leidt tot een optimaal resultaat

De deelnemers aan de mediation tekenen voor geheimhouding. Dat betekent dat zij zich kwetsbaar kunnen opstellen.

Misverstanden en verkeerde interpretaties worden tijdens de mediationgesprekken veelal weggenomen en aannames worden getoetst. Als er spanningen zijn, tegenstellingen, taboes of familiegeheimen, dan komen die in een mediation als eerste aan bod. Daarna worden pas de zakelijke en juridische aspecten besproken. Het is belangrijk dat het proces in de juiste volgorde wordt opgebouwd.

Bij familiebedrijven is het in veel gevallen aan te raden om een team van mediators die samenwerken bij het proces te betrekken. Een family mediator die ingaat op persoonlijke verhoudingen en verborgen wensen of misverstanden boven tafel haalt. En een business mediator die zich richt op de zakelijke thema´s, zoals de bedrijfsvoering, arbeidsrechtelijke aspecten of overname.

Goed op elkaar ingespeelde mediators maken een bedrijfsovername binnen de familie nog steeds niet gemakkelijk, maar wel een stuk minder complex. Hoe eerder een familiebedrijf een mediator of een team mediators inschakelt, hoe groter de kans is dat een goed resultaat wordt bereikt.

Schonewille & Schonewille Legal Mediation begeeft zich als een van de weinige gespecialiseerde mediationkantoren met een team van mediators op het nog onontgonnen terrein van mediation binnen familiebedrijven.

Neem contact met ons op als u hier meer over wilt weten. Of maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek met een van onze familiebedrijfmediators.

 Ga terug naar het nieuws & opinie overzicht ...