Seminar ‘Solution-focused mediation in het familiebedrijf’

dinsdag 28 november 2017

Het was erg leerzaam om hem aan het werk te zien in de case: een conflictsituatie tussen een aantal familieleden in een groot internationaal familiebedrijf. Cauffman liet zien hoe de mediator bepaalde, oplossingsgerichte en meer provocatieve, interventies kan inzetten in mediations in familiebedrijven, bijvoorbeeld als een impasse is ontstaan of als partijen moeilijk in beweging zijn te krijgen. Interessant was de manier waarop Cauffman partijen op zoek laat gaan naar hun gezamenlijke bedreiging of het gezamenlijke worst case scenario, dat zij beiden niet willen. Hierdoor gaan partijen hun onderlinge problemen op een andere manier zien. Als partijen dat kunnen en als daarnaast de gemeenschappelijkheden worden benoemd, leidt dat ertoe dat partijen een mental shift kunnen gaan maken waardoor zij de motivatie krijgen om naar een oplossing toe te werken. Daarnaast heeft Cauffman veel aandacht besteed aan priming als effectieve vorm van anchoring. Ook dit onderdeel van het seminar, met uitgebreide aandacht voor de theorie én toepassing in de mediationpraktijk, was zeer leerzaam en heeft de aanwezigen geïnspireerd om hier in mediationtrajecten concreet gebruik van te gaan maken.

Deelnemer aan het seminar Tim Ligtvoet: “ik heb tijdens dit seminar geleerd dat ik als faciliterend mediator soms best een provocatieve interventie in kan zetten. De ongemakkelijke situatie die dan ontstaat, zet partijen aan het werk. Daarnaast vond ik het zeer inspirerend om samen met andere mediators te ontdekken wat Louis ons te leren had en dit te vertalen naar mijn eigen praktijk.”

Nieuwe specialisatieopleiding: Mediation in het familiebedrijf

Bent u een ervaren mediator, gespecialiseerd in family of business mediation? En wilt u zich nog verder specialiseren tot interdisciplinair legal mediator bij het begeleiden van conflicten in familiebedrijven? Dan is onze nieuwe specialisatieopleiding Mediation in het familiebedrijf echt iets voor u.

Het begeleiden van conflicten binnen een familiebedrijf, bijvoorbeeld bij bedrijfsopvolging, echtscheiding of verkoop van het bedrijf, vraagt om mediators met specifieke kennis en vaardigheden. Een legal mediator gespecialiseerd in familiebedrijven werkt interdisciplinair. In deze opleiding leert u om families en hun bedrijven te begeleiden bij het oplossen van conflicten of het voorkomen daarvan. In deze opleiding staat tevens de oplossingsgerichte methode centraal, het onderdeel dat wordt gegeven door Louis Cauffman.

Deze opleiding start al in het voorjaar van 2018, namelijk op 13 maart. Meer informatie over het programma en de docenten vindt u hier.

 Ga terug naar het nieuws & opinie overzicht ...