De macht van angst versus de kracht van mediation

donderdag 20 december 2018

Een onoverkomelijke drempel blijkt het, die angst voor verandering. Want wat houdt ons zo rigoureus tegen om op een andere manier met zakelijke conflicten om te gaan? Degenen die de sprong wagen, omarmen mediation. Driekwart zegt mediation na die eerste keer opnieuw in te zetten. Dat leren we uit een nieuw onderzoek van ZAM/ACB.  

 

Terug in de tijd
Een pionier die geen last had van die angst voor het onbekende is Prof. Jan Eijsbouts. Als directeur Juridische Zaken bij AkzoNobel zette hij zo'n 20 jaar geleden mediation met groot succes in bij het concern. Daarnaast introduceerde hij als medeoprichter van ACB als een van de eersten in Nederland zakelijke mediation. Hij is er nooit meer mee gestopt. 

De analyse van onze ervaringen met mediation in ingewikkelde zakelijke conflicten in de VS was overtuigend. Structurele inzet sinds 1998 heeft ons in grote internationale zaken, van de verkoop van divisies tot de dekking onder multilayer bedrijfsschadepolissen, veel voordelen opgeleverd en ons geleerd, dat mediation door het behoud van controle in risicovolle kwesties een absolute must is in goede corporate governance. Het onderzoek bevestigt de toegenomen waardering voor mediation als waardevolle oplossingsmethode."

Jan Eijsbouts

De werkelijkheid van 2018
De ervaring van Eijsbouts blijkt gedeeld te worden door de gebruikers van mediation van vandaag. 
Advocaten, bedrijven en rechters participeerden in dit onderzoek naar de kansen en belemmeringen voor zakelijke mediation. Opvallend is dat het merendeel positief is over hun ervaring met mediation. Met 25% heeft mediation als enkelvoudige methode de voorkeur. Hybride vormen, waarin naast zelf onderhandelen vaak ook mediation een rol heeft, komen als effectieve winnaar naar voren. Twee procent van de ondervraagde bedrijven ziet een gang naar de rechter als meest effectieve vorm. Arbitrage volgt met 4%. 

Zakelijke mediation is dan toch vanzelfsprekend?
Puur of gemixt, mediation verdient een plek. Waarom wachten we? Er zijn veel interessante aanknopingspunten voor de praktijk uit het onderzoek te halen. De gewenste proactieve werkwijze van de mediator wordt scherp neergezet. Maar ook onderwerpen als de ondersteunende rol van het recht en de inbreng van advocaten krijgen aandacht. Mooie uitkomsten die het klakkeloos kiezen voor de bekende weg naar de achtergrond kunnen schuiven.

Voor onze Academy Legal Mediation is dit een waardevolle uitkomst. Onze focus klopt en het rapport laat goed zien op welke onderwerpen we nieuwe verdiepingstrajecten kunnen aanbieden. 
We nemen u de komende weken in deze blog mee door de opmerkelijkste uitkomsten. Maar als u al vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.  Heel veel zin om zelf al in het rapport te duiken? klik hier. Geen tijd maar wel nieuwsgierig? 
Lees dan de conclusies hier. Of deelt u graag een reactie? Onze deur staat open. 

 

Fijne feestdagen toegewenst namens het team bij Schonewille & Schonewille


 
P.S. Hebt u belangstelling voor een fraaie ingebonden versie (inclusief bijlagen), dan wordt u deze, na betaling van de kostprijs van € 15,-- , toegezonden door het secretariaat van de ZAM. U kunt hiertoe een mail sturen aan karinmerkx@vereniging-zam.nl.  

Veel leesplezier!Ga terug naar het nieuws & opinie overzicht ...