Dr. mr. Peter Kamminga | Business | International

Business Mediator

Peter Kamminga is als business mediator gespecialiseerd in onderhandelingsbegeleiding, mediation en bindend advies en focust zich met name op de bouw- en verzekeringswereld. Sinds 2000 treedt hij op in conflicten bij complexe bouw en infrastructurele projecten (wegen en spoorwegen, olie en gas, energie, IT), en heeft veel ervaring opgedaan als mediator in financiële en verzekeringsgeschillen, vooral op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid en heeft verder de nodige expertise ontwikkeld op het gebied van letselschadezaken. De afgelopen jaren heeft hij bijna 200 (co)mediations gedaan zowel binnen Nederland als ook in de VS, waarvan veel in grensoverschrijdende zaken.

Voorbeelden van het type zaken waarin hij als mediator optreedt:

 •      Geschillen tussen bouwers/leveranciers en afnemers van infrastructuur
 •      Geschillen tussen verzekerden en verzekeraars rond bestuurdersaansprakelijkheid
 •      Grensoverschrijdende geschillen in olie & gas projecten, en tussen grote projectontwikkelaars en banken
 •      Financiele geschillen tussen Amerikaanse, Britse en Nederlandse banken en hun aandeelhouders

Download Peters mediator cv met voorbeelden van mediations in het Nederlands en in het Engels.

Talen

Peter mediate in het Nederlands en Engels en is ook goed thuis in de Duitse en Franse taal. Hij is beschikbaar voor mediations in Amsterdam, New York en op andere locaties.

 

Opleiding(en)

Peter studeerde rechten in Groningen en heeft zijn proefschrift verdedigd aan de Universiteit van Tilburg en aan de KU Brussel. Verder heeft hij een LLM behaald aan Columbia University en is hij als Affiliated Faculty verbonden aan de universiteiten van Harvard, Columbia, en Stanford.

Hij volgende in Nederland de opleiding tot mediator bij het Centrum voor Conflicthantering (2000), de Master Conflict Management van de Universiteit Maastricht (2003-2004) en diverse post-doctorale cursussen. In de VS is hij verbonden aan het Program on Negotiation aan Harvard Law School, (de ontwikkelaars van het ‘Harvard onderhandelen),’ waar hij diverse  cursussen heeft gevolgd en verzorgd. Verder heeft hij diverse meerdaagse mediation trainingen doorlopen bij top-mediators zoals Gary Friedman, en Judge Daniel Weinstein, en was hij Weinstein Fellow bij de JAMS Foundation in San Francisco.

Peter is sinds 2000 actief als NMI-geregistreerd mediator in Nederland, en sinds 2011 als business mediator in de Verenigde Staten.

 

Overige nevenfuncties

Meest relevante Nevenfuncties

Universitair Hoofd docent VU Amsterdam (2010 – heden)

Affiliated Faculty Program on Negotiation Harvard Law School (2013- heden)

 

Overige nevenfuncties

 •        Voorzitter sub-commissie ‘Future of ADR’ American Bar Association 2010- heden
 •        Lid scientific committee GEMME (European Association of Judges for Mediators), 2011 - heden
 •        Secretaris Raad van Deskundigen Betuweroute Project, 2002-2004
 •        Docent onderhandeling en mediation, Universiteit van Tilburg, 2000-2010
 •        Docent Waterdiplomacy workshop Harvard/MIT/TUFTS Universities, 2011-2012
 •        Fellow Program on Negotiation, Harvard Law School (2011-2012)
 •        Associated Scholar Stanford University (Gould Center) (2008-2012)
 •        Affilliated Scholar UC Hastings College of the Law, San Francisco, 2008 - 2014

 

Publicaties

Peter spreekt regelmatig op congressen in binnen- en buitenland over samenwerking in contractuele relaties, geschiloplossing, succesfactoren in projecten en innovatie in contracten. Hij geeft trainingen op het gebied van mediation en onderhandelen in complexe geschillen in Nederland en in Boston en publiceert regelmatig op het gebied van aanbesteding en contractenrecht, (verzekerings) claim handling, en onderhandelen.  Zie hier voor een overzicht van zijn publicaties in Engels en Nederlands.

;