Premarital mediation

Een goed huwelijk begint met mediation

Of u nu kiest voor een huwelijk, geregistreerd partnerschap of voor samenwonen, het is in alle gevallen noodzakelijk om stil te staan bij mogelijk gewenste en ongewenste gevolgen van de relatie die u aangaat. Weet wat u wilt of moet regelen op het gebied van familierecht of erfrecht en zorg dat de afspraken die u maakt naadloos aansluiten bij de relatie zoals u die in het leven van alledag feitelijk gaat vormgeven.

Huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract zijn zeker romantisch

Het klinkt niet romantisch om op papier te zetten wat de verwachtingspatronen zijn over het inrichten van uw leven samen, maar dat is juist wel het geval. Het is zinvol en ook prettig om na te denken en met elkaar te spreken over de wijze waarop u uw huwelijk of samenwoonrelatie wilt vormgeven, en hoe u de zorg voor eventuele kinderen en inkomen wilt verdelen. Dit zorgt ervoor dat u niet in een relatie verzeild raakt die u nooit hebt gewild en kan een scheiding op lange termijn voorkomen.

Juridische gevolgen

Een huwelijk, of geregistreerd partnerschap, heeft altijd juridische gevolgen. Die kunnen verstrekkend zijn. Alles wordt van u samen. Dat is tijdens een gelukkig huwelijk geen probleem, maar als het misgaat kan dat het wel zijn. Daarom is het goed om vooraf stil te staan bij wat u wel en niet van elkaar verwacht. En bij wat u belangrijk vindt als het om de inrichting van uw gezamenlijke leven gaat, en wat juist niet. Premarital mediation is bedoeld om goed met elkaar te praten vóór het huwelijk. De legal mediator van Schonewille & Schonewille is deskundig in het toepasselijke recht. Hij of zij helpt u gefundeerde keuzes maken over zaken waar u goed over heeft nagedacht.

Prenups

Of u nu in gemeenschap van goederen wilt trouwen, of toch kiest voor huwelijkse voorwaarden (‘prenups’): elke keuze kan goed zijn, zolang u er samen maar over heeft gesproken en weet wat u doet. Een huwelijk is, naast een romantische, immers ook een zakelijke overeenkomst.

In sommige gevallen is het maken van prenups echter sterk aan te raden:

  • als de een aanzienlijk meer verdient dan de ander
  • als een van de partners (of beiden) graag financieel onafhankelijk wil blijven
  • als een van de partners (of beiden) zakelijke risico’s loopt
  • als grote erfenissen en schenkingen te verwachten zijn
  • als een van de partners eigen vermogen heeft
  • als er kinderen zijn uit een eerdere relatie

Omdat elke relatie anders is, het kan goed zijn dat u tóch dingen af wilt spreken ook al is uw situatie anders dan in bovenstaand rijtje is genoemd. Wij helpen u graag, bel of mail gerust voor meer informatie.

Achtergrondinformatie over premarital mediation leest u in dit artikel.

FamilyFix

Een FamilyFix kan de opmaat zijn naar premarital mediation. Lees hier meer over dit onderwerp.